Sesiunea festivă „Ziua mondială a mărilor şi oceanelor”, menită să consolideze beneficiile pe care mările şi oceanele le aduc umanităţii, precum şi a provocărilor cu care se confruntă în prezent spaţiile maritime,a fost găzduită ieri de Academia Română.
Prezent la eveniment, secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a subliniat rolul primordial al Convenţiei de la Montego Bay privind dreptul mării din 1982 în codificarea normelor care reglementează utilizarea spaţiilor maritime şi a prezentat aportul substanţial al României la elaborarea Convenţiei. De asemenea, secretarul de stat a evocat expertiza şi experienţa României rezultate în urma participării la procedurile în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie în speţa Delimitarea Maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina), de la finalizarea căreia s-au împlinit 5 ani la data de 3 februarie 2014.
În context, Bogdan Aurescu a subliniat caracterul durabil şi definitiv al liniei de delimitare trasate de CIJ, care nu poate fi afectat de situaţii ilegale cum ar fi ocuparea, cu încălcarea dreptului internaţional, a peninsulei Crimeea, care aparţine de drept Ucrainei. Astfel, în conformitate cu dreptul internaţional, liniile de delimitare a spaţiilor maritime sunt asimilate unor frontiere de stat, cu regim juridic obiectiv, general opozabil, iar situaţiile ilegale nu pot produce efecte valabile juridic, existând obligaţia nerecunoaşterii lor şi a oricăror efecte ale lor.