Site icon TIMP ROMÂNESC

Ziua Națională a României, în comunitățile istorice românești

„Ziua Națională a României este marcată de evenimente speciale nu doar în diapora, ci și în comunitățile istorice românești din afara granițelor țării.

Ungaria

Seria manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României în Ungaria, a început luni seara, 28 noiembrie 2016, cu recepția oficială oferită de Ambasada României la Budapesta, care a avut loc în istorica sală de festivități a Hotelului Corinthia, din capitala ungară.

La evenimentul, la care au participat în jur de 600 de persoane, au luat parte membri ai corpurilor diplomatice ai diferitelor țări, acreditate în Ungaria, autorități ungare, de diferite niveluri, reprezentanți și conducători ai comunității românești din Ungaria, atât ai celei istorice, cât și ai diasporei recente, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan împreună cu clerici și reprezentanți ai Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, reprezentanți ai presei românești din Ungaria, scrise și audiovizuale, alți jurnaliști, precum și mulți români și prieteni ai Ambasadei României în Ungaria, din Budapesta și din alte localități.

Amfitrionul evenimentului a fost ambasadorul Marius Lazurcă, al cărui discurs a avut în centrul său tema Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate, semnat de Primii Miniștri ai României și Ungariei în 16 septembrie 1996, care a dus la ameliorarea și consolidarea relațiilor dintre cele două State. În acest cadru a fost subliniată, de asemenea, importanța minorităților din cele două țări, cea română și maghiară, cărora le-au fost asigurate drepturile prevăzute și în tratatele internaționale și care au, la rândul lor, un rol important în cunoașterea reciprocă și îmbunătățirea relațiilor bilaterale.

A urmat un concert de vioară, oferit de  violonistul Alexandru Tomescu.

Evenimente asemănătoare vor mai avea loc, în zilele următoare și la Consulatele Generale al României din Seghedin (29 noiembrie) și Giula (2 decembrie 2016).

Ucraina

În Transcarpatia, la Solotvino, începând cu ora 15.00, la bustul lui Ștefan cel Mare va avea loc o manifestare dedicată Zilei Naționale a României.

La Cernăuți, Consulatul General al României organizează o serie de evenimente pentru marcarea Zilei Naționale, care vor începe dimineața, de la ora 10.00, cu oficierea unei slujbe de Te Deum de pomenire a eroilor neamului, în Catedrala Sf. Duh din Cernăuți, potrivit tradiţiei bisericeşti şi hotărârii Sfântului Sinod.

La Muzeul de Artă din Cernăuți este programat vernisajul expoziției „Mănăstirile din nordul Bucovinei în fotografii” aparținând artisutului bucovinean Vasile Paladean, iar la ora 13.00, oficialii români vor depune flori la monumentele lui Eminescu și Taras Șevcenko, în centrul orașului.

Cu ocazia împlinii a 98 de ani de la Marea Unire din 1918, de la ora 14.00, Teatrul Academic Muzical – Dramatic „Olga Kobileansca” va găzdui un concert extraordinar la care vor participa ansamblul folcloric „Hora” din comuna Vlăsinești, Maria Iliuț și ansamblul etnofolcloric „Crenguța de iederă” și grupul folcloric „Ai lui Ștefan noi oșteni” din Vicovul de Sus, intrarea publicului fiind libera.

La Ismail, pe 3 și 4 decembrie 2016, programul vizează două zile de cursuri susținute de lectori de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați pentru 40 de profesori care predau în limba Română în Sudul Basarabiei (Regiunea Odesa – Ucraina). Programul cuprinde conferinţe/dezbateri privind situaţia învăţământului în limba română din Ucraina, didactica predării, instrumente de pedagogie, precum şi necesitatea unificării celor două programe de învăţământ existente – pentru instituţiile cu predare în română şi pentru cele cu predare în limba „moldovenească“ din Ucraina – prin trecerea la programa pentru instituţiile şcolare cu predare în limba română.  Cea de a doua zi se va încheia cu un concert susținut de ansamblul “Dor Basarabean” din Utkonosovka.

Pentru aceste acțiuni, Direcția Români din Afara Țării din cadrul ICR și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni au ca partener Asociația Național-Culturală a Românilor din Regiunea Odesa “Basarabia”.

Serbia

În contextul Zilei Naționale a României, în data de 1 Decembrie, la Centrul Cultural Românesc din Kladovo, reprezentanții a peste 13 asociații şi organizații reprezentative româneşti din Serbia de Răsărit (Timoc, Valea Moravei, Pomoravlje) şi Voivodina (Banat) își vor uni forțele şi vor constitui o alianță unică românească – Uniunea Romănilor din Serbia, sărbătorind astfel Ziua Marii Uniri şi Ziua Națională a României, cu semnificație deosebită pentru românii de pretutindeni şi comunitațile istorice. La ședința Adunării Constitutive a UNIUNII ROMÂNILOR DIN SERBIA-UNIJA RUMUNA SRBIJE (URS) vor participa peste 100 de invitați şi oaspeți.
URS este o asociere excepțională, inedită şi reprezentativă a românilor din Serbia, o singură voce – Vocea Românească în Serbia. Asociațiile care și-a anunțat adeziunea la această nouă federație sunt Românii Independenți din Serbia (preşedinte – Dr Dorinel Stan), Asociația „Uniunea Românilor” (preşedinte – Ljubomir Brânduşan), Renaşterea Românilor din Serbia (preşedinte-Vlada Savici), Asociația „Familia” (preşedinte Traian Trifu-Căta), Asociația „Banatica” (preşedinte – Suci Octavian), Inițiativa Românilor din Serbia (preşedinte – Bojan Barbuțici), Centrul Cultural Informativ al Românilor (preşedinte – Daniel Petcovski), Asociația „Dacia Aureliană” (preşedinte dr. Zoran Radivojevici), Uniunea Românilor din Serbia „Dunărea” (preşedinte Bojko Stankovici), Agenția pentru Informare şi documentarea Românilor din Serbia (preşedinte – Sibinovici Zoran), Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia (vicepreşedinte Cristian Cacovan), KUD”Aleksa Nikolici” (preşedinte -Kraciunovici Bane), Asociația pentru Tradiția şi Cultura Românilor „Dunărea” (preşedinte Tihan Matasarevici), al căror demers se constituie într-un gest de apărare a intereselor majore ale românilor din Serbia.

Tot în contextul Zilei Naționale a României, în 3 decembrie 2016, comunitatea românească din Timoc va sărbători printr-un concert de muzică populară românească susținut de artiști locali din regiune care va avea loc la Lacul Borului. Stefan Radovanovic, cunoscut interpret de balade vechi timocene la instrumente de suflat și laureat național al festivalurilor de profil din Serbia va susține un recital extraordinar. Seara se va încheia cu un recital de muzică și dansuri populare românești susținut de ansambluri din Serbia (Timoc).

Evenimentul este organizat de Direcția Români din Afara Țării din cadrul ICR și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni în parteneriat cu Asociația Culturală a Românilor/Vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum“și Protopopiatului Daciei Ripensis din Serbia de Răsărit.

În perioada 5 – 11 decembrie 2016, tot în Serbia, la Mălainița,  va avea loc o serie de 12 ateliere de sculptură în lemn de stejar destinate copiilor și adulților din comunitate care vor avea ca finalitate piese de artă din lemn destinate bisericilor românești din zonă. Ateliere sunt organizate sub genericul „Elemente esențiale de artă tradițională românească în Timoc – ateliere de sculptură în lemn“ pentru românii din Valea Timocului, eveniment organizat de Direcția Români din Afara Țării din cadrul ICR și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni în parteneriat cu Protopopiatului Daciei Ripensis din Serbia de Răsărit.

Exit mobile version