Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, a sărbătorit ”Ziua Românilor de Pretutindeni în Voievodina, la Satu Nou și in Nord-Estul Serbiei la Negotin.
În Satu Nou proiectul a fost implementat în parteneriat cu Comunitaea Românilor din Serbia şi cu sprijinul Şcolii generale ,,Zarko Zrenjanin,, din Satu Nou.
Evenimentul a început la ora 18:00, în sala şcolii generale. Invitatii au fost întampinați de către Stevan Mihailov- vicepreşedintele CRS, consul general de la Vârşeţ- Gheorghe Dinu, iar în sală au fost prezenţi preşedintele CRS Daniel Magdu, directorul şcolii generale- Marinel Blaj, prof. Rodica Almăjan coordonatoarea departamentului pentru învăţământ al CNMNR, precum şi alţii invitaţi.
Aici a fost organizată o dezbatere și s-au susținut prelegeri despre istoria românilor din Banatul sârbesc. Dezbaterea a început cu prelegerea prof. Mircea Măran, care s-a bazat pe cartea recent publicată,,,Călători Români prin Serbia”.Valentin Mic a vorbit despre ,, Români din Panciova”,care este și titlul cărții scrisa de acesta în co-autorat (despre o comunitate românească puternică de altădată, care până în ziua de astăzi a dispărut practic total). A urmat Dorel Cebzan cu lucrarea ,,Relaţiile Româno-Iugoslave din perioada 1948-1953”, perioada în care Iugoslavia a ieşit de sub influenţa sovietică, o perioadă cu repercusiuni asupra românilor din Banatul sârbesc.
Partea a doua evenimentului a constat în programul muzical cu muzică românească, susţinut de artişti instrumentali din localitate, conduşi de prof. Janiel Şublea.
În Negotin Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Asociația pentru Cultura Românilor-Vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum“.
Aici, credincioșii Bisericii Ortodoxe Române din Serbia de Răsărit au participat
După terminarea slujbei a urmat un program cultural artistic susținut de artiști din România și zona Văii Timocului. Nicoleta Iancu și Mellora Ploștinaru au interpretat pricesne românești, urmate de solistele vocale Iela Marianovici din Bor și Milița Neșici din Negotin, soliștii instrumentali Voia Șurchici și Nicola Nicolici din Negotin, precum și tânărul artist Milan Nikolici din Cobișnița. La eveniment au fost prezenți lideri ai comunității românești din Serbia de Răsărit, credincioși și invitați din România.
Acțiunea și-a propus să contribuie la promovarea şi păstrarea identităţii naţionale româneşti în Serbia, prin spiritualitate, cultură şi limbă.