Site icon TIMP ROMÂNESC

„Ziua românilor de pretutindeni”, sărbătorită în comunitățile de români

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând din 2015, în ultima duminică a lunii mai (în acest an – 29 mai). Instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, Ziua Românilor de Pretutindeni este marcată de comunitățile românești de pretutindeni prin manifestări special organizate. În acest an, Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni organizează evenimente dedicate acestei sărbători la București, Cahul (Republica Moldova), Cernauți și Ismail (Ucraina), Madrid (Spania) și Atena (Grecia).Astfel, în 16 mai o caravană a limbii române a susținut în mai multe localități din Republica Moldova reprezentații de teatru de păpuși pentru copii.

De asemenea, în perioada 21-22 mai 2016, în cadrul aceluiași proiect, pentru profesorii care predau  în şcoli din Ucraina (Sudul Basarabiei) şi Republica Moldova vor fi organizate cursuri/ateliere de limba română și istoria românilor, iar în perioada 25 mai – 1 iunie 2016 la Atena, în parteneriat cu Asociaţia Femeilor Românce din Grecia, vor avea avea loc ateliere gratuite de metodica predării limbii române şi a psihopedagogiei şcolare.

În premieră, la București, Ziua Românilor de Pretutindeni este susținută printr-un parteneriat tripartit  – ICR, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni –MAE.

Manifestările de la București reunesc reprezentanți ai comunităților românești din vecinătatea României și Balcani (meșteri, interpreți și instrumentiști populari) și figuri remarcabile ale diasporei românești. Astfel, publicul va cunoaște cele două comunități românești din afara granițelor: cea istorică, promovând patrimoniul cultural al românilor din vecinătate și Balcani, și diaspora, care va stimula tânăra generație prin modele de succes.

Tradițiile populare din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova vor fi prezentate  în data de 28 mai 2016 la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București unde va avea loc „Târgul tradițiilor populare al comunităților românești din vecinătatea României și Balcani“. Meșteri populari din Ucraina (regiunea Maramureșul istoric), Serbia (Timoc), Bulgaria, Republica Moldova își vor demonstra măiestria în realizarea obiectelor traditionale, iar ansambluri populare din aceleași zone vor susține pe scena în aer liber a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” un spectacol de muzică și dansuri populare specifice regiunilor din care provin.

În Aula Bibliotecii Centrale Universitare va avea loc în aceeași zi o conferință – dezbatere  cu titlul „Excelența românească peste hotare“, având ca invitați români din diaspora. Momentul muzical de la finalul conferinței va fi susținut de naistul Nicolae Voiculeț.

În data de 29 mai 2016, la Teatrul de Vară din Parcul Herăstrău trupa VUNK, Cătălin Josan și Natalia Barbu vor susține un spectacol pentru publicul bucureștean.

La Cernăuți, pe scena Teatrului Muzical-Dramatic “Olga Kobyleanska”, cu sprijinul cu Liga Tineretului Român din Cernăuţi, Centrul Media BucPress, Consulatul General al României la Cernăuți, Institutul Cultural Român din București și Consulatul General al României la Cernăuți în data de 28 mai 2016 va avea loc spectacolul folcloric “Interferențe folclorice românești”, un concert de muzică și dansuri populare românești, care va reuni pe aceeași scenă artiști români din Ucraina, Republica Moldova și România.

În parteneriat cu Federația Asociațiilor de Români din Europa ( FADERE) și Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, Ziua Românilor de Pretutindeni va fi marcată în Spania printr-un stagiu de perfecţionare pentru cadrele didactice se va desfășura în perioada 18-21 mai 2016 în Castellon, iar interpreții Ilie Caraș, Ștefania Rareș și Elisabeta Turcu vor susține în data de 29 mai 2016 un spectacol de muzică populară românească  în Piața Recinto Ferial din Coslada- Madrid.

Sărbătorirea Zilei Românilor de Pretutindeni continuă în data de 30 mai 2016 în Buceag, Ucraina. La Universitatea Umanistă de Stat din Ismail  vor avea loc o expoziție de fotografie “Românii din jurul României” proiecția coproducției cinematografice româno-luxemburgheză „Nuntă în Basarabia” (2009), în regia lui Nap Toader, un recital de poezie și un spectacol de muzică folk românească susținute de studenții de la Universitatea din Ismail și un spectacol folcloric românesc de cântece și dansuri populare, susținut de Ansamblul „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Național-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia” și cu Universitatea Umanistă de Stat din Ismail.

Exit mobile version