Ziua Românilor de Pretutindeni va fi sărbătorită în nordul Bucovinei prin concerte extraordinare, cu intrare liberă, marca maestrului Ioan Bocșa și Alina Lucia Stan, ce conduc Ansamblul de muzică tradițională românească „Icoane“ din Transilvania.
Evenimentele sunt realizate de Institutul Cultural Român (ICR), prin Direcția Românii din Afara Granițelor, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți.
Promovarea media este asigurată de TVR Internațional, selecții din concerte urmând a fi difuzate în cadrul emisiunii „La un pas de România”.
Evenimentul beneficiază de acoperire media și din partea publicațiilor românești din nordul Bucovinei: Ziarul Zorile Bucovinei, Portalul de știri și radio Bucpress, ziarul Libertatea Cuvântului (Cernăuți).
ICR aminteşte faptul că românii reprezintă numeric în Ucraina a doua minoritate etnică, după cea rusă. În regiunea Cernăuți (alcătuită din 11 raioane actuale, și anume: Adâncata/Hliboca, Chelmeneț, Chițmani, Herța, Hotin, Noua Suliță, Secureni, Storojineț, Putila, Vijnița, Zastavna și orașele Cernăuți și Novo-Dnestrovsk) trăiesc în patru raioane cu populație compactă sau majoritar românească peste 200 de mii de etnici români.
Potrivit datelor ultimului recensământ organizat de Kiev în 2001, consângenii noştri deţin în ansamblul corpului social din Ucraina o pondere de 413 749 de persoane, dintre care 155 130 au fost înregistraţi ca etnici români sau românofoni, iar 258 619 – ca etnici „moldoveni”. Etnicii români sunt majoritari în trei raioane, şi anume: Adâncata sau Hliboca (67%), Herţa (94%) şi Reni (51%). De asemenea, românii deţin o pondere importantă într-un şir întreg de localităţi din regiunile Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia.
Programul evenimentelor:
- Vineri, 26 mai, ora 12:00: concert în aer liber în apropierea Școlii din Stănești, raionul Hliboca
- Sâmbătă, 27 mai, ora 19:00: concert pe scena Casei de cultură din Pătrăuții de Jos, raionul Storojineț
- Duminică, 28 mai, ora 15:00: Gimnaziul din Crasna, raionul Storojineț