Acasă Stiri “Ziua Românilor din Balcani: aromânii şi meglenoromânii. 111 ani de la recunoaşterea...

“Ziua Românilor din Balcani: aromânii şi meglenoromânii. 111 ani de la recunoaşterea drepturilor naţionale”  

Răspândirea aromânilor (în roșu viu) și a megleno-românilor (în roșu vișiniu) anul 1890 sursa foto: https://ro.wikipedia.org

O conferinţă, un spectacol de muzică şi dans al românilor din Balcani, aromâni şi meglenoromâni, dar şi o expoziţie de fotografie şi port popular sunt acţiunile care au loc în data de 9 mai 2016 în cadrul proiectului derulat de către  Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în parteneriat cu Societatea de Cultură Macedo-Română şi Muzeul Naţional al  Satului „Dimitrie Gusti”. Evenimentele  marchează  111 ani de la Iradeaua Imperială Otomană de recunoaştere a românilor (aromânilor şi meglenoromânilor) din Imperiul Otoman.

Conferinţa “Ziua Românilor din Balcani: aromânii şi meglenoromânii. 111 de la recunoaşterea drepturilor naţionale” va avea loc la ora 11,00, în Aula Bibliotecii Academiei Române, iar spectacolul de muzică şi dans aromân şi meglenoromân, precedat de expoziţia de fotografie şi costume populare din patrimoniul Muzeului Naţional al  Satului „Dimitrie Gusti” “Meglenoromânii şi Aromânii. Ieri şi azi”, la ora 18,00, în Sala Pictura a Teatrului Naţional Bucureşti.

miri_aromani2 (1)“Ziua Românilor din Balcani: aromânii şi meglenoromânii. 111 ani de la recunoaşterea drepturilor naţionale” este un proiect dedicat celui mai important şi semnificativ eveniment din istoria contemporană a românilor din Balcani, în desfăşurarea lui implicându-se atât instituţii ale statului român, ong-uri, tinere talente autohtone, dar şi artişti ce provin din comunitatea aromână și meglenoromână din Dobrogea, acţiunea având ca scop menţinerea unităţii de Neam şi marcarea evenimentelor importante din istoria poporului român, prin intermediul activităţilor ştiinţifice şi culturale.

Proiectul are drept scop marcarea şi readucerea în memoria contemporanilor a dimensiunii istorice excepţionale pe care a cunoscut-o poporul român de-a lungul timpului, cât şi acumularea de noi cunoştinţe din domeniul istoriei, culturii şi civilizaţiei dezvoltate în comunităţile româneşti din vecinătatea României și Balcani, sărbătorirea Zilei Naţionale a Românilor (aromânilor şi meglenoromânilor) din Balcani fiind o datorie din partea statului român.