Site icon TIMP ROMÂNESC

„Ziua Românității Balcanice la Korcea: muzică aromânească și Ciprian Porumbescu”, în Albania

Institutul Cultural Român, prin Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Direcției Generale Reprezentanțe în Străinătate și Comunități Istorice, organizează în Sala mare a Teatrului din Korcea, Albania, în data de 10 mai 2023, ora 19:00, evenimentul „Ziua românității balcanice la Korcea: muzică aromânească și Ciprian Porumbescu”.

Dedicat compozitorului român Ciprian Porumbescu (1853-1883), omagiat anul acesta, și muzicii aromâne, evenimentul va include un concert, în cadrul căruia soprana Ornela Lici, pianistul Piro Gaqi și violonista Irina Nanushi vor interpreta compoziții de Ciprian Porumbescu („Balada”), George Enescu (Sonata „Torso”) și Ion Dumitrescu (șase dintre „Cântecele aromânești”). De asemenea,  tot pe scena Teatrului, specialiști în dialectele românești sud-dunărene, în istoria şi cultura românilor sud-dunăreni, vor susține prelegeri: dr. Manuela Nevaci și Carmen Irina Floarea, cercetători științifici la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române, vor vorbi despre „10 mai – Ziua Românității Balcanice din perspectiva unității românilor din sudul și din nordul Dunării”, respectiv „10 mai în conștiința românității balcanice”; dr. Emil Țîrcomnicu, cercetător științific la Institutul de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu” va susține prezentarea „Moscopole – patrimoniu cultural al romanității balcanice”, însoțită de proiecția expoziției online cu același titlu, iar conf. univ. dr. Cătălin D. Constantin, prodecan al Facultății de Litere, Universitatea din București, va prezenta aspecte despre activitatea fraților Manakia în cadrul conferinței „În Balcani. Dincolo de ieri”.

Proiectul este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Ambasada României în Republica Albania, Centrul de informare al României din Korcea, Liga Aromânilor din Albania și Societatea de Cultură Macedo-Română.

Ziua Românității Balcanice a fost instituită în România prin Legea nr.156 din 7 iunie 2021. Prin această inițiativă legislativă, se urmărește aducerea în centrul atenției publice a necesității de solidaritate națională și cultural-identitară cu minoritățile megleno-română și aromână înrudite, care locuiesc în țările balcanice.

Exit mobile version