Site icon TIMP ROMÂNESC

Ziua Solidarității româno-polone, sărbătorită la Castelul Regal din Varșovia, în preambulul Sezonului Cultural România-Polonia

Institutul Cultural Român sărbătorește Ziua Solidarității româno-polone, instituită prin lege, în România și Polonia, în data de 3 martie, potrivit unei inițiative comune adoptate anul trecut. În acest context aniversar, vor fi organizate evenimente la Varșovia și București, în preambulul Sezonului Cultural România-Polonia, care se va desfășura în perioada iunie 2024 – octombrie 2025.

<pclass=”msonormal” style=”margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;text-align: justify;line-height:normal”>Este pentru prima dată în istorie când România și Polonia organizează un sezon cultural bilateral. Anunțarea Sezonului a fost gândită ca un eveniment în oglindă Varșovia-București, cu două concerte extraordinare, găzduite de două spații emblematice ale celor două culturi: Castelul Regal din Varșovia și Ateneul Român din București. La Castelul Regal din capitala poloneză, Institutul Cultural Român de la Varșovia, Ministerul Culturii și Ambasada României în Polonia organizează joi, 29 februarie 2024, ora 18:00, un concert susținut de trei artiști români remarcabili: violonistul Alexandru Tomescu, pianista Adela Liculescu și soprana Alexandra Zamfira, cu un program dedicat compozitorilor George Enescu și Henryk Wieniawski. Publicul va putea asculta: George Enescu – Balada pentru vioară și pian, Sept Chansons de Clément Marot, Op.15 și Sonata a II-apentru vioară și pian, și Henryk Wieniawski – Légende, op. 17 pentru vioară și pian și Poloneza de concert, op. 4 pentru vioară şi pian. Parteneri: Castelul Regal din Varșovia, Opera Națională București, Artexim și Festivalul Internațional „George Enescu“.

De asemenea, Ateneul Român din București găzduiește duminică, 3 martie 2024, un concert susținut de renumitul pianist de jazz Leszek Możdżer, eveniment organizat de Institutul Polonez, Institutul „Adam Mickiewicz“ din Polonia și Filarmonica „George Enescu“. Detalii: instytutpolski.pl

Cariera muzicală a violonistului Alexandru Tomescu se construiește de la debutul său, în 1985, susținând concerte de succes în întreaga lume, în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York, Metropolitan Arts Centre – Tokyo, sau pe scena Cadogan Hall împreună cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta unor maeștri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. Angajamentul pe care violonistul şi l-a asumat în 2007, momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie impresionantă de concerte desfășurate în România și în lume, multe dintre acestea în cadrul unor evenimente organizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime.

Pianista Adela Liculescu este absolventă a Universităţilor de Muzică din Viena şi Graz, Austria, câştigătoare a numeroase concursuri internaţionale, printre care Concursul Internațional „George Enescu“ din Bucureşti – 2021, Prix du Piano, Berna – 2018, concursurile internaţionale Brahms de la Pörtschach (Austria) şi Detmold (Germania) – 2017, precum şi Concursul Bösendorfer Viena – 2015. A cântat la Filarmonicile din Berlin şi din München, din St. Petersburg, Musikverein, Konzerthaus precum şi la Teatrul Palatului Schönbrunn din Viena, Musikverein Graz, Stiftung Mozarteum şi Haus für Mozart la Salzburg, Saint Martin-in-the-Fields la Londra, precum şi în multe alte săli de concert din Europa, Asia şi SUA; în România, la Bucureşti (Ateneul Român, Sala Radio, Palatul Prezidenţial Cotroceni, Palatul Regal), precum şi în mai mult de 40 de alte oraşe. În 2020 i-a fost acordat Premiul Celebrându-l pe Beethoven la Gala Premiilor Radio România Cultural. Adela Liculescu este Artist Oficial Bösendorfer şi este pianista cvintetului Philharmonic Five.

Alexandra Zamfira s-a născut în România, dar a început studiile muzicale la o vârstă foarte fragedă în Spania. A studiat canto și trombon la Conservatorul Profesional Mestre Tarrega din Castellón, Valencia, apoi s-a mutat la Madrid pentru a intra la Universitatea Autonomă din Madrid, unde a studiat Științe, Istorie și Tehnologie Muzicală. În același timp, a început studiile de canto la ESCM Escuela Superior de Canto de Madrid. În 2021, a interpretat rolul Entendimiento în opera contemporană La Selva sin Amor, în Palatul Bauer Madrid. A fost solistă la Festivalul Liric din Beinicassim Valencia. A câștigat Premiul I la Concursul Internațional de Operă din Teror Gran Canarias. A excelat în interpretarea repertoriului sacru, în numeroase concerte în Madrid, Castellón, Ciudad Real, cum ar fi, Requiem de Fauré, Messiah de Handel și Magnificat de Bach. În 2023, a susținut recitaluri în seriile pentru tineri muzicieni, organizate de Fundația Amigos de la Opera din Madrid și de Fundația Juan March din Madrid și a obținut Premiul I, Premiul publicului și Premiul special Catalina Cortez la Concursul Internațional de Canto „G. Enescu“ din Paris, derulat în cadrul Festivalului Rencontres Musicales Internationales „Georges Enesco“, organizat în parteneriat cu ICR Paris.

România și Polonia au instituit în anul 2023 Ziua solidarității româno-polone, care va fi marcată în fiecare an pe 3 martie. Această dată evocă semnarea la București, în anul 1921, a Convenției de Alianță Defensivă între Regatul României și Republica Polonă. Documentul, prin care cele două părți se obligau să-și acorde asistența armată în cazul unui atac neprovocat la frontiera lor de răsărit, a contribuit semnificativ la consolidarea stabilității regionale.

 

Exit mobile version