Ziarul „Zorile Bucovinei”, una din cele mai vechi publicaţii româneşti din regiunea Cernăuţi, a marcat în cea de-a cincea zi a lunii martie cele trei sferturi de veac de existență. Evenimentul a fost sărbătorit la Palatul „Tineretul Bucovinei” din centrul regional în prezenţa unui public minunat, a zoriştilor de ieri şi de azi, a numeroşi prieteni şi cititori ai publicaţiei, precum şi alături de unii invitaţi ai redacţiei.
Redactorul-şef al publicaţiei, Nicolae Toma, a mulţumit celor care continuă să susţină apariţia ziarului, ziariștilor veterani care şi-au dedicat ani frumoşi pentru promovarea limbii române, culturii şi istoriei în paginile publicației „Zorile Bucovinei”.
Astfel, amfitrionii spectacolului, Diana Toma şi Daniel Zegrea au invitat rând pe rând participanţii pe scenă pentru a transmite gânduri frumoase celor care continuă să contribuie la apariţia publicaţiei îndrăgite de românii din nordul Bucovinei, dar şi pe interpreţii dragi veniţi din toată regiunea, notează Euromedia Bucovina.
De asemenea, la eveniment a participat întregul corp diplomatic al României acreditat la Cernăuţi condus de Eleonora Moldovan, Consul General, care a transmis un mesaj de felicitare şi un cadou colegilor zorişti.
“”Letopisețul Bucovinei” care timp de 75 de ani a oglindit situația românilor din regiunea Cernăuți a mai înscris, azi, o pagină în istoria presei românești din Ucraina. Această expresie este sărbătorea intelectualității românilor din Ucraina, dar și a celor 14.000 de abonați ai ziarului din cele patru raioane ale regiunii Cernăuți – Herta, Hliboca, Noua Suliță și Storojineț. Ziarul „Zorile Bucovinei” a stimulat promovarea valorilor identitare și patrimoniului național românesc, reprezentând sursă de inspirație și capacitate de expresie pentru tinerii filologi, dar și pentru iscusiții mânuitori ai condeiului, e fașa care altoiește dragoste de neam, aura care protejează manifestarea culturală și literară românească, este trunchiul și rădăcina care a dat sevă școlii jurnalistice din Cernăuți, a mângâiat fiecare suflet bucovinean care avea nevoie de ajutor”, a subliniat consulul Eleonora
Acesta a mai subliniat că „zoriștii” sunt reprezentanții ”cei mai de seamă ai comunității românești din regiunea Cernăuți, sunt promotorii Adevărului și Luminii, sunt cronicarii care au îmbogățit moștenirea culturală și literară românească din Bucovina, prin scrierea a mii de pagini de istorie și literatură, sunt cavalerii emancipării și propășirii naționale. La mulți ani ziarului „Zorile Bucovinei”, prosperitate, continuitate și perseverență în dezvoltarea scrisului românesc în regiunea Cernăuți”.